Mi iparosok igen szemérmesek vagyunk, igazából mint minden ember, hibáinkkal kapcsolatosan. Pedig mi is hibázunk.

Igazából a hibák adják a tapasztalatot.

 

Van kisebb hiba, amikor csak elnyom az ember egy káromkodást, és szimplán kicseréli az elrontott alkatrészt, vagy ráhúz még egy órát a munkaidőre, kijavítani a hibáját. Ezt egy megrendelő észre sem veszi.

Nagyobbik hiba ha pl. eltörünk, véglegesen elrontunk valamilyen eszközt, berendezést. Ez már nagyobb probléma. Ilyenkor van az, hogy bevallja-e az iparos vagy sem, hogy ő tette tönkre az adott dolgot. Az is kérdés, hogy megtéríti-e a kárt vagy meglóg? Volt dolgunk ilyennel is, olyannal is aki eltűnt, vagy ráfogta valami másra (kifogás az volt). Pl. ilyen volt amikor kivettem a csomagolásból. Én már így kaptam. Elmentem és mire visszajöttem ez fogadott és se szeri, se száma a kifogásoknak. Persze mint mondtam van aki felvállalja a kárt. Ebbe a javíthatatlan, vagy nagyon drágán javítható kategóriába tartoznak még a rosszul lerakott burkolatok, festés után kiderülő rossz helyen lévő konnektor stb.

Harmadik fajta hiba az amikor a teljes kivitelezés csúszik vakvágányra. Pl. túlvállalja magát, vagy nem ért a dologhoz a csapat, az iparos. Ez a legrosszabb fajta hiba.

Itt válik el az ocsú a búzától. Ezalatt azt kell érteni, tanultunk-e a hibákból, levontuk-e a tanulságokat.

 

Sajnos nekünk is volt mind a három fajta hibából. Egyikből több, a másikból kevesebb. Jártunk úgy is, hogy bedőlt a munkánk. Meg is fizettük az árát, sokba került. Van aminek a részleteit sokáig fizettük.

 

Mit tanultunk? Jobb munkaszervezést. Másfajta érdekeltségi rendszert vezettünk be. Már máshogy ellenőrizzük a munkát is. Szóval sok tapasztalat áll a hátunk mögött már, jó is rossz is. Megfizettük mi is a tanulópénzünket.

A hibákról többet nem szívesen írnék, mert szemérmesek vagyunk mi is mint minden ember, így az iparos is.

© 2023 by The Handy Gang. Proudly created with Wix.com